Skulle dina fiskar bli sjuka försök ställa diagnos fortast möjligt. Läs instruktionen nedan noga och se vilken sjukdom som är den mest sannolika. Är bara enstaka fiskar angripna bör de behandlas utanför trädgårdsdammen i ett särskilt kärl. Vi vill i det här sammanhanget påpeka att det alltid är säkrast att ha nya fiskar i karantän innan de sätts ut i en befintlig trädgårdsdamm. Fiskar är nästan alltid bärare av olika fisksjukdomar som bryter ut när förutsättningarna är de rätta t.ex. dålig vattenkvalité eller häftiga temperatursvängningar. Det är därför viktigt att ofta kontrollera vattnets pH- och nitritvärden. Nya fiskar ska vänjas långsamt till det nya vattnet. För kontroll av vattnet rekommenderar vi våra vattenanalysset som snabbt och enkelt mäter alla trädgårdsdammens viktiga vattenvärden. Var uppmärksam på om fiskarna bleknar, gnider sig mot botten eller växter och/eller fenorna fälls ihop. Det är ofta tecken på dålig vattenkvalité eller sjukdom.
Behandlingspreparat mot fisksjukdomar
Anti parasit (1)
Anti svamp (2)
Anti bakterie (3)
Salt (1 och 2)
Salt är utmärkt att använda i kombination eller ensamt i förebyggande syfte. Använd dock endast salt som är avsett för trädgårdsdammar. Förebyggande dos skall vara 0,3%. Fisken har en naturlig salthalt på ca 0,3% och har det omgivande vattnet samma värde blir det mindre stress för fisken. Salt kan också användas som behandling och då ökas dosen till ca 1,5-2% och fisken badas under ca 30 min med kraftig genomluftning. Titta på fisken under behandlingen så du ser om de verkar må dåligt. Salt får inte tillsättas om det finns musslor i dammen.
Vid medicinering av fiskar är det viktigt att veta dammens volym så att du doserar rätt.
Generella symtom på sjukdomar hos dammfiskar
Inom parentesen anger vilket av behandlingspreparat ovan som rekommenderas.
Kropp och fenor
Vita prickar ca 1 mm stora – Fiskparasit (Ichthyophthirius) – (1)
Vita prickar mindre än ½ mm. – (1)
Vit/grön “bomullsliknande” beläggning – Svampangrepp – (2)
Vit slemmig beläggning – Ofta angrepp av små parasiter (Costia etc.) – (1) och vid upprepad behandling (2)
Större parasiter – t.ex. gälmask (långsmal) eller fisklus (rund grön/transperant) – (1)
Geléaktiga klumpar av slem (särskilt på karp) Virusinfektion – slemmet skrapas försiktigt bort – (2)
Trasiga och blodartade fenor – Fenröta – (3)
Öppna sår och “hål” – Hålsjuka – (3)
Kroppen svullnar upp och ögonen står ut – Bukvattensot, tyvärr svår att bota- (3)
Gälar
Kraftig aktivitet på gälarna är oftast ett uttryck för syrebrist eller dålig vattenkvalité, ett delvattenbyte rekommenderas. Kraftig aktivitet som inte upphör trots vattenbyte och en rödfärgning av gälarna kan vara ett symtom på en infektion i gälarna och behandlas med Antibakterie (3).
Synliga större parasiter
Parasiter är oftast lättare att upptäcka. Det finns två vanliga sorter. Den ena är Gälmask som är långsmal och sätter sig på fiskens gälar. Symtomen brukar vara att fisken andas snabbt och har uppspärrade gällock. Den andra är Karplus/ Fisklus (Aggulus spp.) som är en rund grönaktigt transparent parasit. Den sätter sig på fisken och sticker/sågar ett hål i fiskens hud och där sitter den och suger blod. Den sprutar in ett gift som gör att blodet inte koagulerar, giftet kan vara dödligt för små fiskar eller om en fisk har väldigt många parasiter på sig. Det finns en stor risk att de sår den orsakar kan angripas av svamp eller bakterier. Behandling med medicin mot parasiter i dammen är bäst, då parasiten lägger ägg som finns i dammen. Det är oftast även nödvändigt att upprepa behandlingen för att döda de nykläckta parasiterna.
Här hittar du vårt sortiment av fiskmediciner.
Kontakta oss gärna om du vill ha hjälp. Det är inte alltid lätt att ställa en diagnos via telefon så en bild är bra att skicka till oss innan